Vertrouwen?

politiecontrole

‘Wij kunnen met onze hulpverlening alleen maar resultaat boeken als onze bewoners vertrouwen in ons hebben’, aldus een medewerker van het Jongerenhuis in Eindhoven tijdens de bijeenkomst over de toekomst van de Bed-Bad-Brood opvang, afgelopen woensdag. Het ging over samenwerking met de Rijksoverheid: met de Dienst Terugkeer en Vertrek en de Vreemdelingenpolitie (AVIM). Kunnen we mensen beter helpen als de samenwerking verbetert? Of worden de bewoners juist bang als ze weten dat informatie gedeeld wordt met de politie?

De ervaringen van de hulpverlening aan ongedocumenteerden met de Vreemdelingenpolitie zijn niet goed, zeker niet de laatste weken. In februari werd een Pakistaans gezin dat al anderhalf jaar met medeweten van de burgemeester opgevangen werd op de Veluwe, opgehaald door de politie en uitgezet naar Polen. In dezelfde periode werd een Armeens gezin opgehaald uit de opvang in Emmen. En in Drachten werd een gemeentelijk opvanghuis voor ongedocumenteerden doorzocht, zonder dat de hulpverleners daarover geïnformeerd waren.

Met zo’n politie-inval is het legaliseringstraject wat was ingezet in elk geval doorbroken. Hulpverleners moeten opnieuw beginnen met opbouwen van vertrouwen en hun plannen aanpassen aan de nieuwe situatie. Bij sommige cliënten is het de breuk definitief: zij worden uitgezet en we horen nooit meer wat. Maar ook andere cliënten die dit van dichtbij meemaken haken soms af: zij worden bang en vertrekken uit de opvang. Opgejaagde mensen kunnen moeilijk nieuwe plannen maken voor hun toekomst. Onderduiken is nooit behulpzaam bij het vinden van een oplossing.

Vertrouwen is dus essentieel voor goede hulpverlening aan ongedocumenteerden. De voorstellen voor een landelijke Bed-Bad-Brood opvang kunnen alleen maar slagen als dat aspect gewaarborgd blijft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s